Руло от тиква
Добави към моето меню
Руло от тиква
любима рецепта и много ефектна
една от първите рецепти, публикувани тук, рецепта, която пак ще приготвям и тази есен
- брашно – 3/4 ч.ч.
- бакпулвер – 1/2 ч.л.
- сода бикарбонат – 1/2 ч.л.
- канела – 1/2 ч.л.
- сол – щипка
- яйца – 3 (големи)
- захар – 1 ч.ч.
- тиква (сварена и пасирана на пюре) – 2/3 ч.ч.
- орехи (счукани) – 1 ч.ч.
- извара (или крема сирене) – 240 гр.
- ванилия – 2 пак.
- пудра захар – 1 ч.ч.
Брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта се слагат в дълбок съд. Към тях се прибавят разбите заедно със захарта яйца и тиквеното пюре. Всичко со разбърква добре до получаване на хомогенна тестообразна смес. Сместа се излива в намаслена тавичка и се посива със счуканите орехи. Пече се 15 мин. в предварително загрята фурна след което се слага върху купа и се навива на руло още докато е топло.
Приготвя се крема като изварата (или крема сиренето) се разбие заедно с пудрата захар, размекнатото масло и ванилиите.
Изстиналото руло внимателно се развива, намазва се добре с крема след което отново се навива и се поръсва с пудра захар. При развиването и навиването рулото трябва да се постави върху влажна кърпа, за да не се напука.
01 16 2005